آشنایی با قوانین و مقررات باربری ها
حمل بار نیز همانند هر کار دیگری دارای یک سری قواعد و قوانین خاصی بوده تا بدین صورت با امنیت کامل بار حمل شود؛ اگر شما نیز قصد دارید با این قوانین آشنا شوید و اطلاعات کاملی را در این باره به دست بیاورید به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید؛ تا بتوانید با مهم ترین قوانین باربری آشنا شوید و با رعایت کردن آن ها حمل بار خوبی را تجربه کنید.
فهرست مطالب
- چرا باید قوانین باربری اجرا شود؟
- قوانین باربری درون شهری و بیرون شهری
- فواید رعایت کردن قوانین باربری
- نتیجه گیری
- سوالات متداول
چرا باید قوانین باربری اجرا شود؟
جالب است بدانید این قوانین هم برای رانندگان و هم برای صاحبان بار دارای مزایای بی شماری بوده و بدین صورت با اجرای قوانین هر دو طرف برد خواهند کرد. به عنوان مثال در بارنامه تمامی وظایف و اطلاعات صاحبان بار نوشته می شود و توضیحات کاملی درباره پرداخت خسارت، نحوه پرداخت هزینه حمل بار، صاحب بار، مقصد، مبدا، زمان تحویل بار و غیره داده می شود. در این شرایط هر مشکلی که به وجود بیاید هر دو طرف می دانند مقصر کیست؟ و چه کسی باید در ازای بد قولی جریمه شود. در ادامه قصد داریم قوانین باربری درون شهری و بیرون شهری را برایتان معرفی کنیم تا بدین صورت بتوانید تجربه باربری خوبی داشته باشید.
قوانین باربری درون شهری و بین شهری
تاکنون حتما متوجه شده اید که چرا باید این قوانین را به خوبی رعایت کنید؛ در صورتی که قصد باربری بین شهری و درون شهری را دارید به شما پیشنهاد می کنیم تا با قوانین آن نیز آشنا شوید تا بتوانید با رعایت کردن آن حمل بار خوبی داشته باشید. برخی از قوانین باربری درون شهری و بیرون شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. کد باربری
یکی از نکات فوق العاده مهمی که باید به هنگام حمل بار بین شهری و درون شهری رعایت کنید چک کردن کد باربری آن هاست؛ به طور معمول این کدها دو رقمی بوده و تمامی باربری ها مجبور به دریافت آن هستند. داشتن این کد نشان دهنده این است که شرکت باربری مورد نظرتان در سامانه حمل و نقل کشوری ثبت شده و در صورت بروز هرگونه مشکل می توانید به اتحادیه باربری مراجعه کنید؛ به عنوان مثال در صورت مشاهده بی احترامی راننده، رانندگی ناامن، آسیب دیدگی وسایل به دلیل بی احتیاطی، دریافت هزینه اضافی و دیگر موارد این چنینی می توانید با مراجعه به اتحادیه باربری موضوع را پیگیری کنید.
2. پروانه کسب باربری
هنگام مراجعه به باربری ها برای دریافت خدمات حتما پروانه کسب آن ها را چک کنید؛ همچنین به صورت کامل آدرس باربری را یادداشت کنید تا در صورت بروز هر مشکلی بتوانید به آنجا مراجعه کرده و فرایند باربری را پیگیری کنید.
3. اعلام آدرس تحویل کالا توسط فرستنده
فرستنده باید به صورت کامل و مشخص آدرس مقصد را به راننده اعلام کند تا راننده آگاهی کاملی نسبت به محل تخلیه بار داشته باشد؛ در صورتی که آدرس ذکر شده دقیق نباشد یا گیرنده کالا را از راننده دریافت نکند راننده باید بار را مجدد برگرداند و به فرستنده تحویل دهد؛ در این زمان فرستنده هم موظف است هزینه رفت و آمد و اطلاف وقت راننده را در همان زمان واریز کند.
4. عدم ارسال کالاهای غیر قانونی
یکی دیگر از قوانین باربری که باید توسط فرستنده یا صاحب بار رعایت شود، قانونی بودن کالا است؛ این جمله بدین معناست که فرستنده باید تمامی محصولات خود را چک کند و در صورتی که حتی یک کالا غیر قانونی در بار مشاهده شود، تمامی عواقب آن بر گردن فرستنده خواهد بود. در صورتی که برای شرکت باربری نیز مشکلی پیش بیاید فرستنده باید به صورت کامل پاسخگو باشد و تمامی عواقب آن را گردن بگیرد.
5. اعلام نوع کالا به همراه ارزش تقریبی آن
فرستنده ای که قصد حمل بار به صورت درون شهری یا بیرون شهری را دارد حتما باید توضیحات مختصری درباره نوع کالا و ارزش تقریبی آن به شرکت باربری ارائه دهد. این قانون سبب می شود که راننده به هنگام رانندگی احتیاط بیشتری بکند و تماما حواس خود را به رانندگی ایمن خود اختصاص دهد. به علاوه باربری با این توضیحات می تواند بیمه مناسبی برای محموله صادر کند.
6. مدت زمان تخلیه و بارگیری کالا
معمولا مدت زمان بارگیری و تخلیه بار باید نهایت تا 30 دقیقه تمام شود؛ در صورتی که مدت زمان این کار بیش از 30 دقیقه طول بکشد راننده برای مدت زمان اضافه ای که معطل می شود می تواند بر اساس تعرفه باربری هزینه ای دریافت کند.
7. ارائه بارنامه
بدون شک یکی از مهم ترین و اصلی ترین قوانین باربری که هم برای فرستنده و هم برای شرکت باربری دارای سود های مختلف است بارنامه بوده که در آن اطلاعات کامل و دقیقی از بار ذکر شده است تا بدین صورت در زمان بروز حوادث بهترین تصمیم گیری انجام شود. امروزه در بارنامه های دولتی اطلاعاتی از جمله وزن بار، نوع بار، میزان و ارزش بار، حجم بار، مسیر ارسال بار، نام کامل فرستنده، تحویل گیرنده و راننده ذکر شده است.
8. شرایط اضافه بار یا مسیر اضافه
یکی دیگر از مسائل و مشکلاتی که باید به هنگام ارسال کالا به آن ها توجه کرد وضعیت اضافه بار یا دور و نزدیک شدن مقصد است؛ همانطور که ذکر شد در بارنامه اطلاعات کامل و لازم درباره مقصد و غیره ذکر شده است. اما گاها پیش می آید که به هنگام بارگیری حجم بار بیش از حد ذکر شده باشد یا مقصد عوض شده و راننده باید مسیر دیگری را تا رسیدن به مقصد طی کند. در این صورت فرستنده باید علاوه بر کرایه ذکر شده هزینه اضافی بپردازد.
9. فرایند تخلیه و بارگیری کالا
خیلی از افراد بر این باورند که شرکت باربری خود وظیفه بارگیری و تخلیه بار را دارد، اما در صورتی که اصلی ترین وظیفه آن ها حمل بار از مبدا تا مقصد است؛ در صورتی که نیروی کمکی ندارید می توانید از شرکت های باربری درخواست کمک کنید تا آن ها افراد مجربشان را برای بسته بندی و حمل لوازم از منزل تا ماشین باریبکار بگیرند. این کار هزینه هایی را برایتان در بر دارد اما بدین صورت دیگر نیازی نیست که خودتان اقدام به حمل بار کنید.
10. داشتن بیمه باربری
به منظور افزایش اطمینان خاطر فرستنده، شرکت باربری بار را بیمه می کنند تا در زمان وقوع اتفاقات یا آسیب های احتمالی بتوانید از خدمات بیمه استفاده کنید و دریافت خسارت کنید؛ شما می توانید با پرداخت حق بیمه خسارت وارد شده را از شرکت بیمه دریافت کنید.
11. انتخاب شرکت باربری خوب و ایمن
یکی از فاکتورهای مهمی که به شما در حمل بار ایمن کمک می کند، انتخاب شرکت باربری خوب است. شما می توانید با جست و جو در اینترنت و بررسی خدمات شرکت باربری، بهترین باربری در منطقه خود را پیدا کنید و با خیال آسوده بارتان را به آن ها بسپارید. شرکت باربری خوب می تواند با ارائه بهترین تبلیغات خدمات خود را به متقاضیان ارائه داده و قرار داد آن ها را ثبت کند. داشتن بیمه نامه و بارنامه معتبر و دولتی از مهم ترین ویژگی های شرکت باربری محسوب می شود.
فواید رعایت کردن قوانین باربری
قوانین باربری از جمله موارد مهمی هستند که برای جلب اطمینان فرستنده و راننده وضع شده تا با توجه و رعایت آن ها حمل بار به خوبی انجام شود؛ در ادامه قصد داریم به معرفی مزایا و فواید این قوانین بپردازیم تا شما نیز از لزوم آن ها در باربری اطمینان حاصل کنید:
- کارایی: این قوانین به منظور تسهیل جریان باربری بوده است. به عنوان مثال این قوانین ممکن است الزاماتی را برای مدارک حمل و نقل مانند بارنامه تعیین کند. همچنین ممکن است گاها استاندارهایی را برای نحوه بارگیری و تخلیه کامیون ها تعیین کند.
- ایمنی: قوانین باربری به منظور جلوگیری از حوادث و آسیب به اموال و افراد طراحی شده اند تا بدین صورت محدودیت هایی را برای وزن، اندازه و نوع کالای قابل حمل تعیین می کند. همچنین ممکن است؛ استاندارد هایی را برای تخلیه بار، نحوه بارگیری و سایر وسایل نقلیه تعیین کنند.
- مسئولیت: این قوانین به منظور تعریف مسئولیت در طرف های مختلف (راننده، فرستنده و شرکت باربری) وضع شده اند تا در زمان آسیب دیدن یا گم شدن بار مشخص شود مسئولیت بار بر عهده چه کسی است.
- انصاف: قوانین باربری به شما اطمینان خاطر می دهد که همه طرف های درگیر، رفتاری عادلانه از خود نشان می دهند. همچنین این قوانین ممکن است الزاماتی را برای تعیین نرخ حمل و نقل ایجاد کند.
نتیجه گیری
با رعایت کردن این قوانین باربری می توانید حمل بار شما کاملاخواهد بود و بدین صورت هم شرکت باربری به خوبی وظایف خود را انجام داده و شما نیز به عنوان صاحب بار با اطمینان خاطر کامل می توانیدبارتان را به آن ها بسپارید؛ ضمن اینکه امروزه شرکت های باربری مطمئن از ایمنی ماشین باری خود اطمینان دارند و قبل از حمل بار وضعیت ماشین باری را چک می کنند.
سوالات متداول
برای حمل بار و باربری درون شهری رانندگان و شرکت ها باید مجوز حمل و نقل از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای را دریافت کنند؛ ضمن اینکه برای هر باربری باید بارنامه معتبر دولتی صادر شود.
در باربری بین شهری علاوه بر مجوز حمل و نقل و دریافت بارنامه، معاینه فنی معتبر برای خودرو، بیمه باربری و رعایت محدودیت های وزنی و زمانی الزامی بوده و راننده و شرکت باربری موظف به رعایت و دریافت آن ها هستند.
کالا های ممنوع: حمل مواد خطرناک، مواد مخدر، مشروبات الکلی، مواد فاسدشدنی و سایر کالاهای غیر قانونی مطلقا ممنوع است.
کالاهای مشروط: برخی از کالاها مانند: مواد شیمیایی و کالاهای خاص نیاز به اخذ مجوزهای ویژه از مراجع هستند.