آشنایی با مهم ترین اصطلاحات باربری

آشنایی با برخی از اصطلاحات باربری برای افرادی که با حمل و نقل به ویژه حمل و نقل بین المللی درگیر هستند اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین جهت باید نسبت به یادگیری آن ها اقدام کنید. امروزه اصطلاحات مربوط به این حوزه بسیار زیاد هستند و معمولا هم به صورت اختصاری مورد استفاده افراد قرار می گیرند. اما نیازی به نگرانی نیست چرا که ما با تهیه این مطلب قصد داریم، آن ها را برای شما به زبان ساده بیان کنیم تا شما نیز بتوانید آن ها را به خاطر بسپارید و در مکاتباتتان از آن ها استفاده کنید.

اصطلاحات باربری

همانطور که می دانید از گذشته تاکنون حمل و نقل به چهار روش حمل و نقل هوایی، حمل و نقل جاده ای، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل دریایی دسته بندی می شود که هر کدام نیز اصطلاحات و مفاهیم تخصصی خود را دارد. در میان این چهار دسته بندی حمل و نقل زمینی و دریایی بیشترین ارزش و اهمیت را دارند؛ چرا که حتی در سطح بین المللی نیز بسیار محبوب و پر طرفدار هستند. بنابراین در ادامه قصد داریم ابتدا به بررسی اصطلاحات حمل و نقل زمینی بپردازیم و پس از آن به سراغ حمل و نقل دریایی خواهیم رفت؛ پس با ما همراه باشید و ادامه مطلب را از دست ندهید.

اصطلاحات حمل و نقل زمینی

همانطور که می دانید در زمینه حمل و نقل عبارات لجستیک بسیار زیادی وجود دارد که شما می توانید در مواقع ضروری از آن ها استفاده کنید. یادگیری این اصطلاحات باربری کاملا آسان است اما برخی از آن ها نیز نیازمند داشتن یک سری اطلاعات است و شما باید تا حدودی تخصص کافی در این زمینه داشته باشید تا بتوانید به درستی از این کلمات استفاده کنید.

تفاوتی ندارد که در این زمینه تازه کار و یا فردی کار کشته باشید؛ در هر صورت لازم است تا با برخی از اصطلاحات ارتباط برقرار کنید و معنای آن ها را به صورت کامل بدانید تا بتوانید به درستی از آن ها استفاده کنید. برخی از این اصطلاحات که یادگیری آن ها برایتان مفید خواهد بود شامل موارد زیر می شوند:

1. راهنامه

راهنامه به سندی گفته می شود که بر اساس آن شرکت حمل کننده بار موظف است در مقابل دریافت هزینه حمل و نقل، محموله مورد نظر را از مکانی به مکان دیگر منتقل کند.

2. ترخیصیه

همانطور که از نام این اصطلاح مشخص است، ترخیصیه به سندی گفته می شود که دریافت کننده محموله بر اساس قوانین مشخص شده به منظور مرخص کردن بار خود به گمرک معرفی می شود.

3. مرکز توزیع

یک مکان یا انبار است که بارها در آن جمع‌ آوری و مرتب شده و از آنجا به مقصد نهایی توزیع می‌شوند. مراکز توزیع در سیستم حمل و نقل باربری نقش مهمی در تسهیل و بهینه‌ سازی فرآیند توزیع دارند.

4. راننده تحت پوشش

فردی که توانایی حمل بار زمینی را به شکل بین المللی دارد راننده تحت پوشش طلقی می شود؛ به زبان ساده تر چنین فردی به شرکت خاصی وابسته است و برای عبور از مرز ها تحت قوانین شرکت خود و قوانین بین المللی مشکلی ندارد و بی درد سر از مرز ها عبور می کند.

5. اتوبار

همانطور که از نام این اصطلاح مشخص است می توان گفت کلمه اتوبار از دو بخش اتو به معنای اتومبیل و بار به معنای باربری تهیه شده که در مجموع به ما باربری زمینی با ماشین را می رساند.

اصطلاحات باربری دریایی

اصطلاحات باربری دریایی

همانطور که گفته شد پس از حمل و نقل زمینی حمل و نقل دریایی یکی از رایج ترین و محبوب ترین روش های حمل بار محسوب می شود. این روش خصوصا برای حمل بار بین المللی در مقادیر بسیار بالا استفاده می شود؛ اگر شما نیز با حمل و نقل دریایی سر و کار دارید بهتر است با اصطلاحات زیر آشنا باشید.

1. بارج (barge)

اصطلاح بارج به معنای قایق بزرگ با کف مسطح است که برای حمل بار از بندر به آبراهه های کم عمق مورد استفاده قرار می گیرد.

2. لنگرگاه (anchorage)

این اصطلاح پر کاربرد زمانی استفاده می شود که کشتی مورد نظر لنگر انداخته و مورد تایید قرار گرفته است. در این شرایط باید هزینه توقف در بندر را نیز بپردازد.

3. اسکله (berth)

اسکله یکی از ساده ترین عبارت ها در صنعت حمل و نقل است و به معنای محلی است که کشتی ها در آنجا پهلو می گیرند. البته لازم به ذکر است اصطلاح اسکله به معنای کلمه تخصصی نیست و در دسته بندی کلمات عمومی قرار دارد.

4. بالکد (bulkhead)

بالکد به سازه هایی می گویند که برای محافظت در برابر جابه‌جایی محموله و یا جدا سازی بار استفاده می کنند.

5. کمیسر (Board of commissioners)

کمیسر به اعضای هیئت مدیره یک اداره بندری می گویند؛ لازم به ذکر است این اعضا بعد از منصوب شدن می توانند تا چندین سال خدمت کنند.

6. بولارد (bollard)

اصطلاح بولارد به یکی از وسایل ایمنی گفته می شود که در اطراف خطوط پهلوگیری کشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

حمل و نقل دریایی

7. کریر

به شرکت های دریایی که کار حمل و نقل بار و کالا را انجام می دهند کریر می گویند.

8. فاس

به تحویل بار در کنار کشتی فاس می گویند؛ این اصطلاح زمانی به کار گرفته می شود که فروشنده تعهد دارد بار را فقط به اسکله برساند و دیگر مسئولیتی بابت بار نخواهد داشت.

9. فوب

فوب به معنی تحویل کالا بر روی عرشه کشتی است؛ در برخی قرار داد ها ذکر شده است که فروشنده باید بار را روی عرشه کشتی تحویل مشتری دهد. لازم به ذکر است تا زمانی که کالا ها به صورت کامل بارگیری شوند تمامی مسئولیت ها بر عهده فروشنده می باشند.

10. سی اند اف (C&F)

یکی دیگر از اصطلاحات رایج کریر (حمل و نقل دریایی) سی اند اف است؛ این گزینه به معنای مجموع ارزش کالا و هزینه کرایه جابه‌جایی است.

11. سیف

سیف نیز به عنوان یکی دیگر از اصطلاحات مربوط به حوزه قیمت و هزینه حمل و نقل دریایی است. این کلمه به معنای ارزش بیمه و کرایه کالا است. لازم به ذکر است در صورتی که می خواهید کارتان بی نقص انجام شود باید بارتان را بیمه کنید؛ معمولا دریافت بیمه توسط صادر کننده و یا فروشنده می باشد.

اصطلاحات حمل و نقل بین المللی

اصطلاحات حمل و نقل بین المللی

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که با حمل و نقل بین المللی درگیر هستید حتما ضرورت یادگیری اصطلاحات باربری مربوط به حوزه فعالیتتان را در خود احساس کرده اید؛ این اصطلاحات باربری می توانند در مواقع ضروری به کارتان بیایند و شما را فردی خبره جلوه دهند. در ادامه به بررسی این اصطلاحات بین المللی خواهیم پرداخت:

1. اینکوترمز (Incoterms)

اصطلاح اینکوترمز به معنای شرایط تجاری بین المللی بوده و مخفف شده عبارت (International Commercial) است. این عبارت زمانی به کار گرفته می شود که دو طرف برای شرایط حمل و نقل باید با یکدیگر به مذاکره بپردازند تا بتوانند پس از بررسی شرایط و جزئیات به توافق منطقی برسند. منظور از شرایط تجاری بین المللی نیز مجموعه ای از صطلاحات حمل و نقل است که از قبل طراحی، تعریف و پس از تایید توسط اتاق بازرگانی بین المللی منتشر شدند. لازم به ذکر است تمامی اصطلاحات منتشر شده در این مجموعه به بیان شفاف و دقیق هزینه ها تا خطرات و وظایف طرفین معامله در زمینه حمل و نقل کالا می پردازد.

2. بازداشت (DT)

هنگامی که جریمه شده اید و باید هزینه ای را به عنوان جریمه بپردازید می توانید از این اصطلاح استفاده کنید. این هزینه زمانی به شما تحمیل می شود که کانتینر های حاوی محموله های وارداتی خود را دریافت کرده اید؛ اما در زمان مناسب آن ها را به خطوط حمل و نقل برنگردانده اید. در چنین مواقعی طبق ضوابط بین المللی به ازای تعداد روزهای اضافی از قانون تخطی کرده اید باید هزینه بازداشت بپردازید.

3. تغییر مقصد (COD)

در صورتی که در میان راه متوجه شدید باید مسیرتان را عوض کنید از این اصطلاح می توانید استفاده کنید. در این شرایط می توانید با توجه به شیوه حمل و نقلتان نسبت به تغییر مسیر خود اقدامات لازم را انجام دهید.

4. بارنامه (Bill of lading)

بارنامه

یکی از اصلی ترین و کاربردی ترین اصطلاحات باربری که باید برای حمل و نقل بدانید کلمه بارنامه است؛ این اصطلاح به سندی تعلق می گیرد که توضیحات کاملی درباره جزئیات بار از جمله نوع کالا، مقدار بار، نرخ بار، مقصد، مبدا و هر گونه اطلاعات دیگری که به سفت و محکم شدن قرار داد بین صاحب بار و شرکت حمل و نقل کمک می کند می گویند. لازم به ذکر است امروزه از این سند به عنوان رسید حمل و نقل در تمام روش های حمل بار استفاده می کنند.

5. بار کمتر از کانتینر (LCL)

این اصطلاح مخفف عبارت (Less than Container Load) و به معنای بار کمتر از کانتینر است. این اصطلاح باربری زمانی استفاده می شود که شما کالا کافی برای پر کردن کانتینر را ندارید. در این صورت مجبور هستید بار خود را در کنار بارهای دیگر قرار دهید تا ظرفیت آن تکمیل شود.

LCL بیشتر برای کسب و کارهای کوچک کاربرد دارد که نمی خواهند محموله آن ها زمان مناسب برای رسیدن به مقصد را از دست بدهد؛ در این زمان استفاده از این روش باعث می شود که شما هزینه کمتری بپردازید زیرا معمولا این روش حمل بار با کانتینر دارای نرخ پایین تری است.

6. بار کامل کانتینر (FCL)

عبارت LCL مخفف عبارت (Full Container Load) به معنای بار کامل کانتینر است؛ همانطور که از نام این اصطلاح باربری مشخص است شما بار کافی برای پر کردن کانتینر را دارید. بنابراین دیگر مجبور نیستید برای پر کردن کانتینرتان از بارهای دیگران استفاده کنید.

7. کارگو

به بسته بندی و جابه‌جایی بار و مرسوله بازرگانان و تاجران گفته می شود که از کشور های دیگر به روش های زمینی و دریایی حمل می شوند.

8. بیمه حمل و نقل

اغلب موسسات و شرکت های باربری برای کاهش دادن احتمالات و خطرات بار مشتری را بیمه می کنند تا اگر خدایی نکرده در مسیر اتفاقی افتاد بیمه هزینه را متقبل شود. لازم به ذکر است بیمه باربری خیال مشتری را نیز راحت می کند و دیگر نگرانی هایی از این بابت نخواهد داشت پس با خیال راحت بارش را به شرکت باربری خواهد سپرد.

اصطلاحات عمومی باربری

اصطلاحات عمومی باربری

تاکنون به اصطلاحات مربوط به حمل و نقل های زمینی، دریایی و حمل و نقل بین المللی اشاره کرده ایم؛ اما اگر قصد دارید با اصطلاحات بیشتری آشنا شوید ادامه مطلب را مطالعه کنید تا به اطلاعاتتان افزوده شود.

1. نماینده (Agent)

نماینده در بحث تجارت و لجستیک به فردی گفته می شود که قرار است از طرف یک شخص یا شرکتی خاص با اختیاراتی از پیش تعیین شده به تجارت بپردازد.

2. بار محور (Axle Load)

این اصطلاح زمانی استفاده می شود که محموله میزان مشخصی از وزن محوری را در بزرگراه ایجاد کند.

3. ارسال کور (Blind SHipment)

اصطلاح عبارت کور زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که طرفین معامله (فرستنده و گیرنده) از هم آگاهی و اطلاعاتی ندارند. در چنین وضعیتی بارنامه می تواند جزئیات شخص ثالث را به صورت فرستنده به گیرنده ارائه کند.

4. مجوز کارگزاری (Brokerage Licensel)

مجوز کارگزاری به سندی گفته می شود که شامل انجام مراحل مختلف حمل و نقل از طریق شیوه های مختلف است؛ لازم به ذکر است این سند باید در دست کارگزار باشد.

جمع بندی

همانطور که می دانید اصطلاحات حمل و نقل عبارت هایی هستند که هر مدیر تدارکات و لجستیکی باید با آن ها آشنایی کامل داشته باشد؛ پس اگر قصد دارید در صنعت حمل و نقل پیشرفت کنید لازم است به یک سری اصطلاحات مسلط باشید. امیدواریم از این مقاله اطلاعات کاملی دستگیرتان شده باشد.

اصطلاحات حمل و نقل برای کدام شیوه ها کاربرد دارند؟

این اصطلاحات برای تمامی روش های حمل و نقل اعم از: حمل و نقل زمینی، حمل و نقل دریایی، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل هوایی استفاده می شوند.

اصطلاح بارنامه به چه معنایی است؟

بارنامه به سندی گفته می شود که در آن تمامی اطلاعات بار ذکر شده است؛ این اطلاعات شامل نام صاحب بار، نام شرکت یا فردی که قصد باربری دارد، مقصد، مبدا، زمان باربری و هر اطلاعات دیگری که قرار است بین صاحب بار و شرکت باربری گفته شود درون این سند به صورت رسمی ذکر می شود تا از به وجود آمدن مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
خانه تعرفهتماسدرباره ما