تلماتیک چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟

امروزه زندگی همه ما به نوعی با تکنولوژی گره خورده است. فناوری های جدید روند زندگی را آسان تر کرده اند. یکی از فناوری هایی که قصد داریم در این مطلب به آن بپردازیم، تلماتیک است. با اینکه از عمر این فناوری زمان زیادی نمی گذرد، اما توانسته در شمار پرکاربردترین فناوری ها در دنیا قرار گیرد. به طور کلی تلماتیک به دریافت اطلاعات و داده ها از فاصله دور و پردازش این داده ها به صورت خودکار اشاره دارد. این تکنولوژی در صنایع مختلف از جمله صنعت حمل و نقل کاربردهای گسترده ای دارد که در ادامه این مطلب بیشتر با آن آشنا می شویم.

تلماتیک چیست؟

تلماتیک یا تله ماتیک (Telematics)، یک سیستم یا تکنولوژی پیشرفته به حساب می آید که بیشترین کاربرد را در وسایل نقلیه ناوگان تجاری دارد. در واقع می توان گفت با بهره گیری از این فناوری بسیاری از مشکلات حمل بار برطرف شده است. تکنولوژی تلماتیک از طریق جی پی اس نصب شده بر روی خودرو می تواند آن را به راحتی ردیابی کند. بنابراین شما می توانید از راه دور کاملا بر موقعیت خودرو اشراف داشته باشید.

این تکنولوژی بر روی طیف وسیعی از اطلاعات خودروهای شخصی یا تمام خودروهای یک مجموعه نظارت و کنترل دارد. از جمله این اطلاعات می توانیم به میزان سرعت خودرو در هر مسیری که طی کرده، مقدار سوخت مصرفی در هر مسیر، موقعیت جغرافیایی، سلامت فنی، وضعیت ترافیک جاده، دما، رفتار راننده و… اشاره کنیم.

کاربردهای سیستم تلماتیک

تلماتیک

در بخش قبل تا حدودی به کاربردهای تلماتیک اشاره کردیم. در این بخش نیز به شکلی کامل تر، کاربردهای این فناوری نوظهور را بررسی می کنیم. توجه داشته باشید که علاوه بر صنعت حمل و نقل از فناوری تلماتیک در شرکت های ساخت و ساز و حفاری نیز استفاده های زیادی می شود.

ردیابی خودروهای شخصی

طبق توضیحاتی که در گذشته ارائه شد، مهم ترین کاربرد تلماتیک، ردیابی خودروهای شخصی است. شما می توانید به کمک این فناوری اطلاعات کاملی در خصوص مکان خودرو، وضعیت خودرو و عملکرد آن در مسیر، نحوه حرکت خودرو و… در اختیار داشته باشید. این کنترل از راه دور باعث می شود تا بتوانید از آسیب های احتمالی به خودرو جلوگیری کنید.

ردیابی تریلرها

از جمله خودروهای پرکاربرد در صنعت حمل و نقل، تریلرها هستند که همیشه خارج از شهر و در جاده هایی با مسافت طولانی در حرکت هستند. معمولا هم رانندگان این قبیل خودروها، صاحبین اصلی آن ها نیستند. از این رو زمانی که از این خودروها برای حمل و جابه‌جایی بار استفاده می شود، صاحبین بار و مسئولین ناوگان حمل و نقل می توانند از طریق فناوری تلماتیک به طور کامل در جریان پروسه جابه‌جایی قرار داشته باشند.

اطلاعاتی همچون وضعیت خودرو، رفتار راننده، مشکلات ایجاد شده حین جابه‌جایی، وضعیت ترافیک، سلامت بار و… از طریق تکنولوژی تلماتیک قابل دسترس هستند. کنترل ماشین از راه دور از تعلل و کم کاری برخی رانندگان نیز جلوگیری می کند و باعث می شود تا آن ها با حس مسئولیت پذیری بیشتری کار خود را انجام دهند و بار را در موعد مقرر به مقصد برسانند.

ردیابی کانتینر

در صنعت حمل و نقل دریایی استفاده از کانتینرها بسیار رایج است. کانتینرها معمولا برای جابه‌جایی به نقاط مختلف دنیا با کشتی حمل می شوند. مسلما در حمل و نقل دریایی نیز اتفاقات غیر قابل پیش بینی زیادی به وقوع می پیوندند. طولانی بودن راه و فاسد شدن برخی از محموله ها، آسیب دیدگی کشتی و… از جمله این اتفاقات هستند که می توانند صاحبین بار را متضرر کنند.

استفاده از فناوری تلماتیک در این مورد نیز بسیار کاربردی است. می توان با نصب ردیاب روی محموله ها یا کشتی وضعیت آن ها را به طور دقیق زیر نظر گرفت. در صورت آسیب دیدگی کشتی می توان سریعا مطلع شد و اقدامات لازم را انجام داد یا در صورت نزدیک شدن به تاریخ انقضای محصولات، از مدت زمان لازم برای رسیدن به مقصد مطلع شد.

مدیریت ناوگان حمل و نقل

علاوه بر شرایط خودروها، پیگیری سلامت پرسنل در ناوگان حمل و نقل نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. به کمک تکنولوژی تلماتیک می توان در تمام پروسه حمل و نقل و رانندگی از سلامت پرسنل اطمینان حاصل کرد و وضعیت آن ها را زیر نظر داشت.

مزایای تلماتیک

تلماتیک

قطعا زمانی که از یک فناوری و تکنولوژی جدید رونمایی می شود، قرار است یک سری نیازها برطرف شده و امتیازاتی به مصرف کنندگان آن فناوری تعلق گیرد. مزایای تلماتیک نیز بی شمار هستند که در ادامه به چند مورد از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

افزایش بهره وری سیستم حمل و نقل کالا

با فناوری تلماتیک می توان اطلاعات مربوط به هر نوبت حمل بار، محاسبه مسافت طی شده، ترافیک جاده ای، سوخت مورد نیاز، مدت زمان لازم برای حمل و نقل بار در هر نوبت و… را بدست آورد. اینگونه مسئولین مربوطه می توانند ساعات کم تردد، مسیرهای ایمن و کوتاه و مشکلات احتمالی مسیر را پیش بینی کنند و این موضوع بهره وری را در سیستم حمل و نقل افزایش می دهد.

صرفه جویی در مصرف سوخت

یکی از مهم ترین فاکتورهایی که روی هزینه حمل و نقل تاثیر مستقیم می گذارد، میزان سوخت مصرفی در هر بار حمل کالاست. عوامل زیادی روی مصرف سوخت وسایل نقلیه تاثیرگذار هستند که مهم ترین آن ها عبارتند از: شرایط محیط و دمای هوا، نحوه رانندگی و سلامت فنی ناوگان حمل و نقلی. با استفاده از فناوری تلماتیک می توان در هر بار سفر و حمل محموله، اطلاعات مفیدی در خصوص میزان سوخت مصرفی بدست آورد. این به مدیریت ناوگان کمک می کند تا بتواند تا حد امکان میزان سوخت مصرفی را کاهش دهد.

افزایش سطح امنیت ناوگان حمل و نقل و پرسنل

به کمک این فناوری می توان تا حد زیادی موقعیت های خطرناک را ارزیابی کرد و همچنین از رفتارهای پرخطر برخی رانندگان حین رانندگی مطلع شد. این موضوع باعث می شود تا برای آموزش رانندگان زمان بیشتری گذاشته شود و متناسب با سطح امنیت جاده از رانندگان مناسبی استفاده کرد.

افزایش طول عمر ناوگان

این فناوری، اطلاعات مفیدی در خصوص وضعیت فنی خودروها در اختیار متصدیان حمل بار قرار می دهد. به این شکل می توان مشکلات به وجود آمده را سریعا شناسایی و برطرف کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
خانه تعرفهتماسدرباره ما